Օրգանիզմի ներքին միջավայրի բաղադրությունը

                                 Օրգանիզմի ներքին միջավայրի բաղադրամասերը

Արյունը, ավիշը, և հյուսվածքային հեղուկը համարվում են օրգանիզմի ներքին հեղուկ
 միջավայրը:
Բոլոր բջիջներին անհրաժեշտ է թթվածին և սննդանյութեր որոնք բջջաթաղանթից կարող են թափանցել լուծված վիճակում: Այդ պատճառով բջիջները միշտ գտնվում են հեղուկ միջավայրում: Ներքին միջավայրի բաղադրամասերից ամենակարևորը արյունն է, որը շարժվում է արյունատար անոթների փակ համակարգով: Իսկ արյունից ձևավորվում են հյուսվածքային հեղուկը և ավիշ: Հյուսվածքային հեղուկն անգույն է, թափանցիկ: Արյունից սննդանյութերն անցնում են հյուսվածքային հեղուկ, ապա բջիջներ, իսկ կենսագործունեության արգասիքները տեղաշարժվում են հակառակ ուղղությամբ` բջիջներից դեպի հյուսվածքային հեղուկ: Այսպիսով` հյուսվածքային հեղուկը կապ է ստեղծում արյան և բջիջների միջև: Իսկ ավիշը կաթնասպիտակավուն հեղուկ է: Ավշային հանգույցները պաշտվանում են օրգանիզմը հիվանդաբեր մանրէներից:
Արյունը մեր օրգանիզմի բոլոր բջիջներին մատակարարում է թթվածին և սննդանյութեր, իսկ այնտեղից հեռացնում է ածխաթթու գազը և կենսագործունեության արգասիքները: Արյունը նաև պահպանում է մարմնի կայուն ջերմաստիճանը: Նա կատարում է նաև պաշտպանական դեր:
Advertisements

Թողնել պատասխան

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Փոխել )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Փոխել )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Փոխել )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Փոխել )

Connecting to %s